Udskiftning af køkkenapparater og lys reducerer elforbruget med 16%.

Den over 100 år gamle fiskerestaurant havde et ønske om at spare på energien. De meldte sig derfor på banen, da Københavns Kommune i samarbejde med firmaet R&M-EL i 2015 søgte virksomheder til et projekt om udvikling af en ny metode til måling af energiforbrug. Energirådgivningen har resulteret i både tekniske og adfærdsmæssige energitiltag.

En stor massekogeplade brugte for mere end 21.000 kr. el om året og var en af energisynderne. Kogepladen var lang tid om at varme op og blev derfor tændt som det første om morgenen. Den stod tændt hele dagen, så den var klar, når der skulle steges eller koges. I dag er komfuret skiftet til et nyt gaskomfur, som kun tændes, når der er behov.

Kaffemaskine, opvaskemaskine og en motor til ventilationen i køkkenet er skiftet til nye energieffektive modeller. Belysningen i alle væglamper er skiftet til LED. Det samme er en stor del af lyset i køkkenet. I alt har det ført til elbesparelser svarende til 16 % af det årlige elforbrug. På lys alene sparer Krogs 13.640 kr. om året med en investering, som er tjent hjem på kun 1,3 år.

Download vores case:

Mere energirigtig adfærd reducerede elforbruget med 11 % 

Via en ”live” skærm i køkkenet, som viste elforbrug på hver enkelte køkkenapperat, blev personalet motiveret til besparelser. Det løb op i en reduktion på 11 % af elforbruget i projektperioden. Ovne og opvaskemaskiner blev bedre fyldt, og der blev slukket for maskiner, der ikke var i brug.

”Jeg vidste godt, at adfærden har stor indvirkning på energiforbruget, men det var alligevel en overraskende stor besparelse, som blev opnået. Vi har fået øjnene op for, at vi skal huske adfærden i det daglige”, fortæller Thomas Gaarde, der er ejer af Krogs Fiskerestaurant.

FAKTA

  • Krogs Fiskerestaurants årlige besparelsespotentiale er vurderet til 48.059 kWh.
  • Virksomheden har gennemført tekniske besparelser svarende til 16 % af deres årlige elforbrug. Det svarer til 26.575 kWh. Derudover har virksomheden i projektperioden skabt besparelser på 11 % af elforbruget via ændret adfærd.
  • Den estimerede investering er på 128.000 kr. med en tilbagebetalingstid på 56 måneder (4,8 år).

R&M-EL har udviklet metoden, hvor energiforbrug måles direkte i restauranternes eltavle. Det konkrete elforbrug måles fordelt på forskellige grupper (og fordeles dermed på apparater m.v.). Via en touch-skærm vises det reelle forbrug til restaurantens ansatte, som kan følge med i, hvordan og hos hvilke apparater energiforbruget finder sted. Metoden er billigere og mere præcis end eksisterende metoder. R&M-EL stod for projektledelse og vejledning af restauranterne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment