Energisluger brugte 60.000 kr. i strøm om året

Ravage er billigende i hjertet af København med udsigt over Kongens Nytorv, og er en del af Sovino-gruppen. Restauranten har udeservering året rundt og serverer kreativ fransk mad.

I forhold til sammenlignelige restauranter i projektet har Restaurant Ravage et højt energiforbrug, og der er derfor et stort potentiale for forbedring.

Energisluger brugte 60.000 kr. årligt

En sikringsgruppe kaldet ”Ventilation på tag” brugte havde et konstant forbrug på over 6.000 Watt, 24 timer i døgnet, hvilket løber op i 60.000 kr. årligt. Forbruget udgjorde 23 % af restaurantens samlede elforbrug, hvilket var usandsynligt for et ventilationsanlæg. Der var derfor usikkerhed omkring hvad det i virkeligheden var som var monteret på gruppen, og R&M-EL blev efterfølgende hyret til at undersøge årsagen til dette høje forbrug.

Det var for os meget overraskende, at vi har et SÅ stort forbrug til noget som sidder på taget, og som ikke er synligt i dagligdagen. At det så er tændt 24 timer i døgnet og rent faktisk ikke slukker ved kontakten, gør jo ikke sagen bedre.”  Lyder det fra Louise B. Christensen som er General Manager hos Ravage Restaurant & Bar.

Fakta om besparelser:

  • Årligt besparelsespotentiale i kWh: 160.888 kWh
  • Besparelser ved adfærdsperioden 8 %
  • Identificeret besparelsespotentiale i henhold til indhentede tilbud:
    • EL: 288 kWh
    • Varme: 291 kWh
  • Tilbagebetalingstid for foreslåede ændringer: ca. 0,9 år*

*Beregnet på baggrund af estimerede årlige besparelse og investerede sum inklusiv installationsomkostninger

Det viste sig at en stor del af forbruget på gruppen var til drift af køle kompressorer til restaurantens mange køleskabe, og ikke kun forsynede restaurantens ventilationsanlæg. Derudover viste det sig at ventilationsanlæggets motor, som var 20 år gammel, havde et uhensigtsmæssigt højt elforbrug.

R&M-EL udarbejdede i samarbejde med Sustain Air et tilbud og energirapport på renovering af ventilationsanlægget, samt installering af timer så det kunne sikres at ventilationsanlægget blev slukket om natten. Af rapporten fremgik det at der kunne opnås en markant besparelse på elforbruget da den nye ventilator var meget mere energieffektiv, samt at driftstiden ville blive reduceret kraftigt. Derudover ville renoveringen medføre store besparelser på varmeregningen, da anlægget efter installering af timere ikke længere unødigt ville suge store mængder varm luft ud om natten, som ellers skulle opvarmes af restaurantens varmeanlæg.

FAKTA

  • Virksomheden har fået energirådgivning via en nyudviklet metode til måling af energiforbrug. Metoden er billigere og mere præcis end andre eksisterende metoder.
  • Via leverandører har virksomheden fået tilbud om udskiftning til energibesparende udstyr.
  • Grønne Erhverv i Københavns Kommune og R&M-EL står bag projektet, som er en del af KBH 2025 klimaplanen.

Figur: Forbrug på gruppen ”Ventilation på tag”. Grafen viser at forbruget konstant ligger mellem 6.000 og 8.000 Watt, samt at det ikke falder nævneværdigt om natten når restauranten har lukket.

Figur: Elforbrug per kunde før gennemførelse af besparelser (kWh per kunde baseret på årligt forbrug)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment