Ved et energiprojekt opnår man ofte store energibesparelser og man får samtidig et overblik over ens energiforbrug. Men finansiering og tilbagebetalingstid skal man også have med i sine overvejesler, men det er her, hvor R&M-EL kan yde den bedste rådgivning, da vi er eksperter på området.

Hvordan opnås besparelser?
Der er mange måder at opnå energibesparelser på. For eksempel kan man gennemgå og/eller udskifte ens brugsgenstande, men også selve antallet af brugsgenstandene bør overvejes, dvs. hvor vidt man kan afbryde forbrug, der ikke reelt er behov for. Samtidig kan en ændring af forbrugeadfærden have stor betydning, men her kan man også få hjælp af intelligent styring af brugsgenstandene, som vil reducere deres anvendelsestid, fx. sensorer, som automtisk slukker lyset efter behov. Især for virksomheder vil det være fornuftigt at have en overvågning af ens energiforbrug, så virksomheden kender til sit forbrug og dermed sine spildforbrug.

Typisk vil der kunne realiseres besparelser på 30-75% af ens energiforbrug, og det kan være tjent hjem i løbet af kun 1-5 år.

R&M-EL kan hjælpe med finansieringen
I behøver ikke frygte at der skal findes store beløb til investering i energioptimering. Vi kan nemlig tilbyde finansieringsløsninger, så energioptimeringen gøres uden at man skal finde penge på budgettet. Vi kan gennem en aftale med Nordea finansiere projektet gennem indtægterne fra energibesparelserne. Derved kan projektet blive finansieringsneutralt.

Det er ingen hindring at man er lejer
At man er lejer af en bygning er ikke en hindring for at gennemføre energibesparelser. Det er vores erfaring, at man ved at få synliggjort energibesparelserne kan indgå en aftale med udlejer om reduktion af lejeomkostningerne, så besparelsen kommer begge parter til gode.

Her findes energibesparelserne

Der er mange energibesparelser at hente hjem ved at gennemgå ens bygning med henblik på energioptimering. Alt fra belysning, varme, elektriske motorer, kompressorer, ventilation, pumper, køling og IT-udstyr såsom computere, printere og servere er værd at studere. Men et fokus på medarbejdernes forbrugsmønstre og adfærd kan også give bonus på besparelserne.

I de fleste tilfælde er det muligt at optimere de eksisterende løsninger ved at ændre på indstillingerne eller foretage mindre justeringer. Dette betyder, at energioptimeringen hurtigt kan tjene sig selv hjem.

Belysning

 • Der er mange penge at spare på belysningen.
 • Alle lyskilder, placeringer, lysindfald, arbejdstider, bevægelsesmønstre mv. gennemgås.
 • Løsningen er pir sensorer og dagslysstyring samt de nyeste armaturer.
 • Der er normalt en besparelse på op til 30-80%

Varme

 • Hvem kender ikke til det, at radiatorerne kører på fuldt tryk samtidig med, at vinduerne er åbne eller lokalerne er tomme.
 • Med elektronisk styring af termostater er det muligt at programmere varmen, så den kune er tændt, når der er brug for det.
 • Man sparer oftest 15-25% på vamreregninge

Ventilation

 • Ventilation er ofte en af de største energislugere i en bygning.
 • Årsagen er ofte fejlindstillinger eller manglende vedligeholdelse.
 • Der kan derfor være mange hurtige penge at hente på ventilationsanlægget.

Solceller

 • De høje priser har gjort det meget populært selv at producere sin egen elektricitet gennem solceller.
 • Samtidig er priserne på solceller kommet ned på et niveau der gør, at solceller er blevet en rigtig god investering.

Elektriske apparater

 • Mange elektriske apparater har et stort strømforbrug – også når man ikke bruger dem.
 • Derfor kan der være mange nemme penge at hente ved at gennemgå apparater såsom kaffemaskiner, vandkølere, computerskærme mv.