Nye måder at arbejde på skabte besparelse på 12 %

Restauranten Cap Horn i Nyhavn deltog i i energiprojektet ”Mobil datalogning af el-forbrug”, som Grønne erhverv i Københavns Kommune gennemførte i samarbejde med firmaet R&M-EL i 2014-2016. Her opnåede man alene gennem adfærdsændringer energibesparelser på 12 %.

Restauranter indhentede desuden tilbud på en ny, energivenlig opvaskemaskine, og sammen med firmaet R&M-EL arbejdes der på en innovativ løsning, som skal reducere energiforbruget til terrassevarmere, så de kan realisere besparelser på de 54.964 kWh/år, som energimålingerne viste, der var potentiale for.

Hurtige besparelser via mere energirigtig adfærd

I projektperioden blev der sat en skærm op i restauranten, hvor man ”live” kunne følge med i Cap Horns energiforbrug for de forskellige køkkenapparater. Samtidig fulgte man energiforbruget i en nærliggende restaurant, så der blev en lille konkurrence om at reducere energiforbruget mest muligt. Alene ved at slukke for lys, maskiner m.v. sparede Cap Horn 12 % på deres energiforbrug.

”Det har egentligt været overraskende nemt at spare. Vi har været meget opmærksomme på at slukke for alt det, som sad i stikkontakterne og sørge for ikke unødigt at tænde for ovne, opvaskemaskinen m.v. Det er vildt, at vi kan spare så meget”, siger Lisbeth Gaulshøj Sørensen, projektansvarlig i Cap Horn.

Download vores case:

FAKTA

  • Cap Horns årlige besparelsespotentiale er vurderet til 54.964 kWh.
  • Gennem adfærdsændringer har restauranten sparet 12 % svarende til 22.000 kWh årligt eller 7 ton CO2.

R&M-EL har udviklet metoden, hvor energiforbrug måles direkte i restauranternes eltavle. Det konkrete elforbrug måles fordelt på forskellige grupper (og fordeles dermed på apparater m.v.). Via en touch-skærm vises det reelle forbrug til restaurantens ansatte, som kan følge med i, hvordan og hos hvilke apparater energiforbruget finder sted. Metoden er billigere og mere præcis end eksisterende metoder. R&M-EL stod for projektledelse og vejledning af restauranterne.

lignende projekter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment