KNX fra R&M-EL hjælper Danmarks Tekniske Universitet med at spare på energien og holde øje med forbruget.

LØSNING

  • KNX-styring af belysning i vandrehaller (“landingsbaner”) med dagslysregulering.
  • Automatisk lys ved indgangsparti.
  • KNX/DALI gateways og KNX 360 graders PIR.
  • 7” KNX touchpanel.
  • Skumringsrelæ.
  • Actassi datanetværk, LK OPUS dataudtag.
  • PowerLogic til energimåling i gruppetavler.

Kundefordele

Energibesparelse

Kun lys, når der er brug for det.

Lysscenarier

Forprogrammerede lysscenarier til forskellige behov, f.eks. fester.

Display

Elegant display til betjening.

Kontrol

Styr på energiforbruget.

Når man skal styre belysningen af store indendørsarealer og samtidig holde energiforbruget nede, er intelligent styring ved KNX det oplagte valg. Og store indendørsarealer er lige netop hvad man har i hovedbygningen på Danmarks Tekniske Universitet, DTU, i Lyngby.

Bygning 101, som hovedbygningen også hedder, er især kendetegnet ved to 100 meter lange og 15 meter brede vandrehaller, der i daglig tale går under navnet “landingsbanerne.” I 2011 satte DTU en renovering af hovedbygningen i gang, og et af målene var at etablere energibesparende belysning. Efter en udbudsrunde blev energiafdelingen hos el-installationsfirmaet Røder & Mortensens Eftf. valgt til projektet.
“Oprindelig var der foreskrevet en blandet løsning med noget KNX og noget DALI 1-10V-styring, hvor armaturerne skulle grupperes i et antal “satellitter”. Men KNX kan sagtens klare den samlede styring, også i helt store installationer, så vi foreslog at samle det hele med KNX,” fortæller Stig Elmvang, Adm. direktør for Røder & Mortensens Eftf., der gennem årene har løst mange opgaver for DTU.

Gateways og touchpanel

Samlet er der omkring 500 energibesparende LED-armaturer med DALI forkobling i lofterne over de to landingsbaner. De styres centralt af 10 KNX/DALI-gateways fra Schneider Electric, placeret i to gruppetavler. KNX-systemet kommunikerer desuden med et udendørs skumringsrelæ og sørger dermed også for automatisk dagslysregulering, mens 360-graders KNX PIR-enheder sørger for automatisk tænd/sluk af lys ved indgangspartierne.
Selv om KNX-styringen er helt automatisk og altid giver det rigtige lysniveau, samtidig med at energiforbruget holdes nede, kan belysningen også betjenes manuelt.
Landingsbanerne bruges fx også til fester på DTU, og her sikrer forprogrammerede lysscenarier den helt rigtige belysning og stemning. Og det er nemt at sætte stemningen, for i reception sidder et smart 7 tommers KNX touchpanel fra Schneider Electric, hvor personalet med et enkelt tryk på skærmen kan betjene lyset.

Alle KNX-enheder til DTUs nye installation er leveret af Solar.

Mærkbare energibesparelser

Projektleder Nils Møller fra DTUs Campus Service, CAS Plan & Projekt, er tilfreds med løsningen:

“Her på DTU fokuserer vi selvfølgelig også på at udnytte energien effektivt og sænke vores forbrug, både af hensyn til miljøet og økonomien. Med KNX har vi fået en samlet, intelligent styring af belysningen, som jeg er overbevist om giver et mærkbart lavere forbrug,” siger Nils Møller.

Han og hans kolleger kan desuden følge med i strømforbruget på de to landingsbaner. Gruppetavlerne er nemlig blevet udstyret med Schneider Electrics PowerLogic måleinstrumenter, der måler og viser forbruget.

I forbindelse med renoveringen af bygning 101 har også receptionen fået en ansigtsløftning, og der er trukket nye netværkskabler til it-udstyret i receptionsområdet. Her faldt valget på de nye Actassi-kabler og konnektorer fra Schneider Electric, der afsluttes pænt og diskret med udtag i LK OPUS-design.

Her på DTU fokuserer vi selvfølgelig også på at udnytte energien effektivt og sænke vores forbrug, både af hensyn til miljøet og økonomien. Med KNX har vi fået en samlet, intelligent styring af belysningen, som jeg er overbevist om giver et mærkbart lavere forbrug

Nils MøllerProjektleder

CASE-STORY

Download vores trykte case-story om DTU.

DOWNLOAD (PDF)

lignende projekter

Ansvarlig for projekt

Michael Holm-Christensen

Adm. direktør