Trods et lavt energiforbrug pr. kunde sparer Madklubben op til 10.000 kr. årligt ved tidsstyring af ventilationsanlægget.

Madklubben Vesterbro bugner altid af mennesker. Selv på en hverdagsaften er der fyldt godt op i den store restaurant, hvor konceptet er mad af høj kvalitet til en fornuftig pris.

Restauranten deltog i energiprojektet ”Mobil datalogning af el-forbrug”. Deltagelse i projektet satte fokus på energiforbrug, og interessen var for alvor vakt, da målingerne viste, at ventilationsanlægget stod tændt 24 timer i døgnet med et forbrug på 1500 watt i timen. En ur-styring blev installeret, og Madklubben sparer nu mellem 6.000-10.000 kr./år. Investeringen er tjent hjem på under 1 år. Ud over det unødvendige el-forbrug, undgår restauranten, at varmen i lokalet suges ud og dermed giver behov for ekstra opvarmning af rummet.

Energimæssigt havde Madklubben Vesterbro det laveste el-forbrug pr. kunde af alle de restauranter, der var med i projektet. Det hænger bl.a. sammen med, at alle deres køkkenapparater er af nyere dato. Men trods dette er der stadig besparelser at hente, og ifølge driftschef Christopher Haar arbejder restauranten videre med energibesparelser:

”Vi har fået sat timer på kaffemaskinerne, og det næste, der står for tur, er opvaskemaskinen, som vi skal have skiftet til en mere energivenlig model”.

Herudover er de i gang med at teste LED-pærer.

Download vores case:

Restauranten er nu selv ansvarlig for el-forbruget.

Før projektet i Madklubben Vesterbro så den enkelte restaurant ikke el-regningen og kunne derfor ikke forholde sig til den. Det er nu ændret, så restaurantchefen i den enkelte restaurant har ansvaret for elforbruget.

”Det giver os et andet fokus og har gjort tingene mere håndgribelige, da vi selv ser, hvor meget el vi bruger”, fortæller Christopher.

FAKTA

  • Madklubben Vesterbros årlige besparelsespotentiale på el er vurderet til 7880 kWh, og der er gennemført besparelser svarende til 7032 kWh
  • Urstyring på ventilationsanlægget har medført besparelser på varme svarende til ca. 10-15.000 kWh
  • Tilbagebetalingstid for urstyringen er vurderet til <1 år**

** Beregnet på baggrund af årlige besparelse inklusiv varmebesparelsen og investerede sum inklusiv installationsomkostninger.

R&M-EL har udviklet metoden, hvor energiforbrug måles direkte i restauranternes eltavle. Det konkrete elforbrug måles fordelt på forskellige grupper (og fordeles dermed på apparater m.v.). Via en touch-skærm vises det reelle forbrug til restaurantens ansatte, som kan følge med i, hvordan og hos hvilke apparater energiforbruget finder sted. Metoden er billigere og mere præcis end eksisterende metoder. R&M-EL stod for projektledelse og vejledning af restauranterne.

lignende projekter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment